Kersttoernooi

Belangrijke update: als gevolg van het Coronavirus vindt in 2020 helaas geen traditioneel Kersttoernooi plaats.


Klik hier voor een verslag van het laatste Kersttoernooi 2019

De oorsprong van dit traditionele en jaarlijkse biljarttoernooi ligt in 1985. Toen werd er gestart met 12 teams, bestaande uit o.a. families, collega’s, vrienden of buurten. De afgelopen jaren fluctueerde dit aantal tussen de 18 en op hoogtijdagen meer dan 30 teams. Initiatiefnemers waren toernooileider Franko Speldekamp en Henk Schreurs, voormalig beheerder van Ontmoetingscentrum Ons Huis en mede-oprichter van Biljartvereniging Ons Huis.

Artikel in de Graafschapbode over tweede Kersttoernooi in 1986

Doelstelling was de biljartsport verder onder de aandacht te brengen en natuurlijk een gezellig en sportief samenzijn te organiseren rondom de koude Kerstdagen, en zo mogelijk hier ook nieuwe leden voor de vereniging aan over te houden. Er werd aanvankelijk gespeeld op 2 biljarts, waarvan er 1 in de foyer en 1 in de kelder stond. Herman Bussink was bereid gevonden een speelschema en copywerk te verzorgen. Vanaf het vroege begin deden al illustere namen mee als: Grensboom, Rondom de Kerk, Dinex (en later ex-Dinex), M.D. (Hallen), Saba, Hedex, Pyramide, Vriendenkring en Gemeente. Veel spelers zijn het toernooi dan ook trouw gebleven, al dan niet bij verschillende teams. Sommigen zelfs meer dan 25 jaar onafgebroken evenals toernooileider van het eerste uur, Franko Speldekamp.

Artikel in de Graafschapbode uit 1986 met enkele deelnemers

Er wordt gestreden om de wisselbokaal, die ter beschikking is gesteld door Henk en Antje Schreurs. Tevens is er een wisselbokaal voor de meest productieve speler. Deze werd toentertijd beschikbaar gesteld door dhr. Frits Kerkhof Sr. Ook kwam er een bokaal beschikbaar dankzij Rene Schoppers voor de minst productieve speler, oftewel de aanmoedigingsprijs. Tussendoor werd er getracht uit de kosten te komen door flink loten te verkopen, waarin Theo Postma een meester bleek. Tevens heeft vele jaren Peter Sessink zijn steentje bijgedragen aan de organisatie, en reed dan rond middernacht stevig ingepakt tegen de winterkou weer op zijn brommertje naar huis. Als eerbetoon aan hem werd nadien de wisselbeker voor de meest productieve speler omgedoopt in de “Peter Sessink Bokaal”.

Wisselbokaal Kersttoernooi, beschikbaar gesteld door Fam. Schreurs

Hulp kwam er ook van Jan Rengelink en Wim Freriks, in de functie van penningmeester. Momenteel vervult Bert Veldhuis deze rol, naast talloze andere drukke werkzaamheden achter de schermen. Door de groei van het toernooi en de vereniging kwam er een heuse biljartzaal. Om een goed verloop te kunnen waarborgen, huurde men er jaarlijks 2 tafels bij. Vanaf het jaar 2000 kwam Christiaan te Beest de wedstrijdleiding ondersteunen. Hij organiseerde een computerprogramma waarmee veel gegevensverwerking geautomatiseerd werd en maakte scoreborden, die tot de dag van vandaag nog gebruikt worden. Tevens werd vanaf dat moment ieder jaar een heus programmaboekje gedrukt, en vanaf het jubileum in 2009 zelfs in een professionele opmaak.

Programmaboekjes door de jaren heen

Bij het 15-jarig jubileum verhuisden de speeltafels naar de grote zaal en kwam niemand minder dan wijlen Jan Brunnekreef een legendarische demonstratie kunststoten verzorgen. In 2009 werd het 25-jarig jubileum gevierd en verhuisde de finaledag wederom naar de grote zaal. Onder grote belangstelling speelde Nederlands beste biljarter aller tijden, wereldtopper Dick Jaspers, enkele wedstrijden in het driebanden tegen lokale spelers: o.a. tegen Henk Schreurs als meest productieve speler van het toernooi, Hans Feukkink als kampioen driebanden van Dinxperlo, en Roy Gierkink en William Willemsen die als sponsoren zijn komst mogelijk maakten. In 2013 werd Ons Huis grondig verbouwd tot het huidige Kulturhus en kon de editie van dat jaar geen doorgang vinden.

Biljartarena in 2009 bij 25-jarig jubileum in Ons Huis, met o.a. demonstratie van Dick Jaspers (foto Gonda Speldekamp)

In 2016 verhuisde de gehele biljartvereniging, en daarmee ook het Kersttoernooi, naar sportcafé de Peppel te Dinxperlo. Hier bleek Joop Peppelman een uitstekende gastheer en heeft dit unieke toernooi zich eveneens bewezen de afgelopen jaren. Het deelnemersaantal bleef stabiel, en vrijwel ieder jaar diende zich wel een nieuw team of nieuwe winnaar aan. Deelnemers komen niet alleen uit Dinxperlo, maar ook uit omliggende plaatsen als Suderwick (D), de Heurne, Aalten, Sinderen of Breedenbroek. In sportcafé de Peppel hebben we de beschikking over 3 biljarts die permanent opgesteld staan, twee in een afzonderlijke ruimte achter een glazen wand, en één midden in het café.

Deelnemers en organisatoren editie 2018 in de huidige locatie, sportcafé de Peppel (foto Theo Kock, de Gelderlander)

Poster op A3 formaat bij 25-jarig jubileum in 2009 (met dank aan Jos Peters)

EditieWinnaar finaleVerliezend finalistProductiefste speler
2019Wild DoubleAbdijmannenWilliam Willemsen
2018GrensstotersDriesprongHans Vreemann
2017De DriesprongPivoteam 2Jan Meinen
2016Pivoteam 1Old DutchRocco Hormes
2015HagenboschmannetjesJansens, Jan&TomBennie Prinzen
2014SVDT.C.B.Ronny Geven
2012Noord DinxperOld DutchMarcel Ruesen
2011LovelyboysVriendenkringJelmer Maurick
2010Old DutchWild DoubleJelmer Maurick
2009LovelyboysZwendelenkampHenk Schreurs
2008Fam. Geven + ErikBeugelflesHans Ostendorp
2007ZinderenCafe de SanderWilliam Willemsen
2006ZinderenPivoteam BrugginkArnold Gerritsen 
2005Pivoteam BrugginkVriendenkringHenk Somsen
2004GemeenteOverschotWilliam Willemsen 
2003Café de Sander 1TZNHarrie Mateman
2002Keu’s GenoegBeggelder 2Fred de Vries 
2001GemeenteVriendenkring 2Ben Wolsink
2000GemeenteTrauma TeamJan Rijks
1999GemeenteDe ButlerRonny Geven
1998De Sjonnie’sFam. HormesTim Vieberink
1997Fam. De JongSchorrie MorrieHans Ostendorp
1996GemeenteRaggende ManneAgnes de Jong
1995Ons HuisFam. De JongFranko Speldekamp
1994Ons HuisDinex 1Franko Speldekamp
1993PyramideSaba 3William Willemsen 
1992PyramideFam. Schoppers
1991PyramideAm Luebhof
1990Gemeente Fam. Geven
1989De TolHet letste stötjen
1988WendelenkampReusen Meubelen
1987Fam. NijmanDe Bijvanck
1986Fam. NijmanSaba 1
1985M.D. 1Saba

Artikel in de Gelderlander december 2018 over Kersttoernooi