Geslaagde feestavond en 10 van rood toernooi


Zaterdag 20 augustus stond in het teken van onze jaarlijkse feestavond voor leden en eventuele partners, in combinatie met een 10 van rood toernooi als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tussendoor werd op het terras genoten van een BBQ/buffet, verzorgd door Joop Peppelman, waarna de finales gespeeld werden.


Organisator Christiaan te Beest wist net als vorig jaar de titel op te eisen, nu door in de finale Gert-Jan Frericks nipt voor te blijven. Voor dit toernooi hadden zich 14 deelnemers opgegeven, welke werden verdeeld over 2 poules. Gelukkig speelden de weersomstandigheden mee, en konden de aanwezigen tussendoor bij aangename temperatuur gebruik maken van het buitenterras. Met het later op de dag arriveren van enkele partners en aanvullende leden voor de BBQ kwamen we totaal op 26 deelnemers en bleef het tot middernacht gezellig.


Er werd gespeeld naar 10 punten van rood, waarbij men vanaf 9 punten “vast” stond. De laatste carambole diende gemaakt te worden middels een losse bal via voorband van rood of een driebander van rood, waarna de tegenstander nog een eventuele gelijkmakende beurt had. De speler met het lagere aantal te maken caramboles in de reguliere competitie kreeg telkens het voordeel de partij te mogen beginnen. Om op krachten te blijven werden aanwezigen, naast drankjes, getrakteerd op kaas en worst.


In poule 1 wist Ronny Geven 5 van zijn 6 wedstrijden ongeslagen te blijven evenals Jan Kingma. Beiden haalden 10 punten en verzekerden zich daarmee van de halve finale. Theo Freriks wist op een belangrijk moment Ronny Geven op zijn enige verliespartij te trakteren en glipte als nummer 3 daarmee eveneens de halve finale in. Hierdoor bleven Olaf ter Horst, Harrie Mateman, Dieter Westerveld en Cor Zorn met lege handen staan. Allen behaalden 4 punten na 2 winstpartijen. Jan Kingma schitterde in deze poule door zijn partij tegen Olaf in 4 beurten uit te spelen, waarbij Olaf slechts één schamel punt wist te scoren in de nabeurt. Ronny Geven scoorde de hoogste serie met 9 caramboles, maar had toch 13 beurten nodig voor deze partij. Ook Cor Zorn wist te schitteren door een fraaie serie van 7 caramboles uit de keu te toveren. Opvallend genoeg was het ook Cor die de langste partij op zijn naam wist te schrijven en wel 2 keer, namelijk met winst op Harrie Mateman in 31 beurten en verlies tegen Theo Freriks in eveneens 31 beurten.


In poule 2 wist Christiaan te Beest met 11 punten ongeslagen te blijven, met slechts een gelijkspel tegen Rudi Lieftink als enig verliespunt en een kortste partij in 4 beurten tegen Gert-Jan Frericks. Echter ook Rudi Lieftink en Gert-Jan Frericks lieten zich niet onbetuigd en wisten zich met respectievelijk 9 en 7 punten eveneens te plaatsen voor de halve finale. Zowel Henk Rougoor, Albert Nijman en Ben Icking eindigden op 5 punten en liepen de vervolgronde daardoor mis. Helaas liep het voor Mark Boland minder gunstig en wist hij geen enkele wedstrijd in winst om te zetten, hoewel hij er met 8 punten en 2x 9 punten een aantal malen dichtbij was. Hij speelt echter nauwelijks competitie en zijn keu had de laatste jaren dusdanig weinig daglicht gezien dat het in elkaar draaien al moeite opleverde. Ondanks dat viel hij op het laatste moment in, waarvoor nogmaals onze dank.

Eindstand poule 1PuntenEindstand Poule 2Punten
1. Jan Kingma101. Christiaan te Beest11
2. Ronny Geven102. Rudi Lieftink9
3. Theo Frericks83. Gert-Jan Frericks7
4. Harrie Mateman44. Henk Rougoor5
5. Cor Zorn45. Ben Icking5
6. Dieter Westerveld46. Albert Nijman5
7. Olaf ter Horst47. Mark Boland0


Hiermee waren de finalisten bekend voor de eerste halve finale, namelijk een poule met Jan Kingma, Rudi Lieftink en Gert-Jan Frericks. Rudi verloor de eerste partij van Jan, waarna hem dit nogmaals overkwam tegen Gert-Jan. De laatste partij tussen Jan en Gert-Jan moest de beslissing brengen, waarbij Gert-Jan na een fraaie losbander de winst wist op te eisen en zich als eerste plaatste voor de finale.


Op de andere tafel ging de halve finale tussen Christiaan te Beest, Ronny Geven en Theo Freriks. De spits werd afgebeten door Theo tegen Ronny en deze wist Theo te winnen met 10-3. Ronny speelde hierna tegen Christiaan, maar verloor ook deze partij. In de beslissende ronde tegen Christiaan startte Theo furieus met 7 caramboles in zijn eerste 2 beurten. Hierna stokte echter de productie en liet hij zelfs 4 complete missers noteren, waardoor er 4 punten van zijn totaal verdampten. Dit gaf Christiaan de kans terug te komen in de partij, en deze kans liet hij dan ook niet glippen en plaatste zich net als vorig jaar voor de finale door als eerste de 10 punten aan te tikken.


De strijd om de 3e en 4e plaats werd gespeeld tussen Jan Kingma en Theo Freriks, waarbij Theo 2x nipt wist te winnen met 9-10 en verdiend de 3e plaats opeiste. Dit was voor hem uiteindelijk een fraai resultaat na zijn finaleplaats van vorig jaar en ook Jan Kingma mocht terugkijken op een geslaagd toernooi, zeker omdat het voor hem een uitdagende en lange dag was na eerdere fysieke ongemakken waarvan hij nog herstellende is.

 


De finale tussen Gert-Jan Frericks en Christiaan te Beest ging over een best of 3. De eerste partij trok Christiaan zonder goed spel over de streep omdat Gert-Jan vergat te scoren. Kennelijk had dit Gert-Jan wakker geschut en wist hij overtuigend, mede aangemoedigd vanaf de zijlijn, de tweede partij in winst om te zetten met een mooie tussenserie van 5 en afgesloten met een fraaie driebander van rood. Helaas voor Gert-Jan kreeg hij in de beslissende derde partij slechts 5 kansen, waarvan enkele moeilijk maakbare ballen, en stokte zijn productie daardoor bij 5 caramboles. Het was daardoor Christiaan die zijn benodigde 10 caramboles als eerste wist te scoren en deze editie er wederom met de beker vandoor ging. Ook voor Gert-Jan geldt dat hij een uitstekend toernooi heeft gespeeld, en hij was dan ook terecht verguld met zijn finale plaats


De avond werd voortgezet op het buitenterras, waar het nog tot middernacht heel gezellig bleef en de nodige drankjes en verhalen voorbij kwamen. Nogmaals hierbij onze dank aan de deelnemende leden en hun aanwezige partners, en overige leden voor de administratieve ondersteuning en belangstelling in de middag. We wensen iedereen veel plezier en succes in het aanstaande seizoen.

 

 

Eindstand finalistenSpeler
WinnaarChristiaan te Beest
Nummer 2Gert-Jan Frericks
Nummer 3Theo Frericks
Nummer 4Jan Kingma
Nummer 5Rudi Lieftink
Nummer 6Ronny Geven