Geslaagde feestavond en 10 van rood toernooi

Zaterdag 21 augustus stond in het teken van een extra feestavond voor leden en eventuele partners, voorafgegaan door een 10 van rood toernooi als voorbereiding op het nieuwe seizoen. De middag werd afgesloten met een prima BBQ/buffet, verzorgd door Joop Peppelman, waarna de finales gespeeld werden.

Organisator Christiaan te Beest wist net als vorig jaar de titel op te eisen, nu door in de finale Theo Freriks voor te blijven. Gelukkig speelden de weersomstandigheden mee, en konden de aanwezigen bij aangename temperatuur gebruik maken van het buitenterras, waar in de avond tevens enkele partners kwamen aanschuiven en het tot middernacht gezellig bleef.

Voor dit toernooi hadden zich 19 deelnemers opgegeven, maar door een afzegging op het laatste moment bleven er 18 over. Deze werden naar sterkte verdeeld over 3 poules. Hiertoe had Joop het 3e biljart weer in het café geplaatst zodat er voldoende zitruimte voor alle deelnemers was. Doordat de ene tafel sneller klaar was dan de andere konden er snel wat wedstrijden worden verplaatst, zodat iedereen rond etenstijd op het terras aan kon schuiven bij de BBQ, alwaar zich een flink aantal partners ook al had verzameld en totaal 29 personen gebruik maakten van het avondprogramma.

Er werd gespeeld naar 10 punten van rood, waarbij men vanaf 9 punten “vast” stond, en de laatste carambole diende gemaakt te worden middels een losse bal via voorband of een driebander van rood, waarna de tegenstander nog een eventuele gelijkmakende beurt had. Een lager geklasseerde speler kreeg telkens het voordeel de partij te mogen beginnen. Om op krachten te blijven werden aanwezigen, naast drankjes, diverse malen getrakteerd op borrelhapjes.

In poule 1 zette Eddy Jansen gelijk de toon door eerst met 10-10 een gelijkspel tegen Franko Speldekamp af te dwingen en daarna Christiaan te Beest met 10-1 te verslaan. Echter de verliespartij van Eddy tegen broer Ferdinand gaf echter laatstgenoemde de beste kaarten om samen met Ronny Geven een plek in de halve finale te bemachtigen. Hiertoe moest in de allerlaatste partij Christiaan worden verslagen, die alleen nog kans maakte door van Ferdinand te winnen met groot verschil. Dit lukte op de valreep na een 10-3 overwinning in 3 beurten, daarmee Ferdinand met lege handen achterlatende. De eerste halve finalisten waren daarmee bekend, Ronny Geven en Christiaan te Beest.

In poule 2 voerden Theo Freriks en Hans Obbink vanaf het begin de ranglijst aan, op de hielen gezeten door Harry Mateman en Wim Plucker. Hans Obbink liet er geen gras over groeien en trakteerde zowel Harry Mateman als Wim Plucker op een 10-0 nederlaag. Harry verzilverde zijn laatste kans tegen Eric Salemink, en Theo Freriks wist zijn beslissende wedstrijd tegen Wim Plucker in winst om te zetten. Hiermee eindigden Harry en Theo gelijk in wedstrijdpunten en moest het gescoorde aantal caramboles de doorslag geven. Deze ging overtuigend naar Theo Freriks die daarmee samen met Hans Obbink naar de halve finales ging.

In poule 3 ging Henk Rougoor voortvarend van start met 2 winstpartijen. Deze werden echter gevolgd door 2 verliespartijen en gaf hij de leiding over aan Henk Kwerreveld. De laatste ronde moest de beslissing brengen, en zowel Dieter Westerveld als Rudi Lieftink konden nog aanspraak op een vervolg maken door Henk Kwerreveld te vergezellen naar de halve finale. Hoe passend was het dat uitgerekend deze 2 de laatste ronde tegen elkaar moesten spelen. Enkele beurten stond Dieter op matchpoint, doch wist zijn laatste carambole maar niet verzilveren. Rudi kroop naderbij en wist in de 16e beurt Dieter alsnog te verslaan met het kleinst mogelijke verschil. Helaas bleef Corine in deze poule met lege handen, maar was toch dicht bij een overwinning tegen Dieter. Na 12 beurten ging Dieter comfortabel aan de leiding met 9-3 om daarna volledig stil te vallen. Corine sloop naderbij en wist de stand terug te brengen tot 9-9, maar uiteindelijk wist Dieter pas 20 beurten later zijn ontbrekende carambole te maken. Dit werd met 32 beurten tevens de langste partij van het toernooi.

Van de 18 deelnemers wisten zich zo 6 spelers te plaatsen voor 2 halve finale poules. De sterkste nummer 1 kwam in een poule met twee nummers 2 uit een andere poule en de twee resterende nummers 1 in een poule met de resterende nummer 2. Dit leverde 2 poules op met: Hans Obbink, Henk Kwerreveld en Christiaan te Beest en een poule met Ronny Geven, Rudi Lieftink en Theo Freriks.

In de ene halve finale poule won Hans van Henk met 10-9, waarna Henk met 2-10 verloor van Christiaan. De beslissing volgde in de wedstrijd tussen Hans en Christiaan. Al vlot nam Christiaan een voorsprong, maar Hans bleef in het spoor en kreeg uiteindelijk met de stand 9-9 de overwinning zelfs bijna in handen, maar wist deze niet te verzilveren. Christiaan moest even zweten, maar speelde een fraaie driebander via voorband en wist net als vorig jaar een plek in de finale te bemachtigen.

Op de andere tafel werd Ronny Geven verrast door een 10-9 nederlaag tegen Theo Freriks, waarbij jammerlijk het gelijkmakende matchpoint in de nastoot werd gemist. Rudi Lieftink wist daarentegen niet te winnen van Ronny, en moest met een 8-10 uitslag genoegen nemen. In zijn partij tegen Rudi Lieftink wist Theo Freriks dat winst hem in de finale zou brengen, en hij zegevierde overtuigend met 10-5 en de finaleplaats was een feit.

De strijd om de 3e en 4e plaats ging tussen Ronny Geven en Hans Obbink naar een best of 3. Nadat de eerste pot nog in een 10-10 gelijkspel eindigde, wist Ronny de daaropvolgende 2 partijen te winnen met 10-4 en 10-9 en legde net als vorig jaar beslag op een verdiende 3e plaats.

De finale ging tussen titelverdediger Christiaan te Beest en Theo Freriks, de biljartnestor met jarenlange ervaring in het spelen van finaleronden. Helaas voor Theo kwam hij moeizaam in zijn spel en moest met lede ogen toezien hoe Christiaan de eerste partij vlotjes met 10-3 over de streep trok. De 2e partij moest dus gewonnen worden door Theo, maar zijn eerste beurt leverde slechts 1 carambole op. Christiaan antwoordde direct met 6 caramboles, maar vond ineens de rode bal verborgen achter de witte. Dat resulteerde erin dat hij na een losse bal de witte bal als eerste raakte en daarmee jammerlijk zijn bij elkaar gesprokkelde punten zag verdampen en weer op nul stond. Dit gaf Theo weer een mogelijkheid om punten te pakken, maar wederom scoorde hij slechts 1 carambole uit deze kans. Christiaan daarentegen was wakkergeschud door zijn eerdere fout en speelde de partij pardoes uit met een serie van 10 in de 2e beurt, inclusief een afsluitende driebander van rood. Deze serie van 10 was daarmee de hoogste toernooiserie en met 2 beurten speelde hij tevens de kortste partij van het toernooi. Desondanks mag Theo terugkijken op een goed gespeeld toernooi en mooie finaleplaats. De verschillen lagen vaak dichter bij elkaar dan de uitslagen doen vermoeden, maar de beker ging dit jaar wederom naar Christiaan te Beest na een 2-0 overwinning.

De winnaar verzorgde zelf als organisator de uitreiking van de beker en bedankte alle deelnemers voor hun sportieve inzet. De avond werd voortgezet op het buitenterras, waar het nog tot middernacht heel gezellig bleef en de nodige drankjes en borrelhapjes voorbij kwamen. Nogmaals hierbij onze dank aan de deelnemende leden en hun aanwezige partners, Jan Kingma voor zijn administratieve ondersteuning in de middag en uiteraard aan Joop voor de prima verzorging. We wensen iedereen veel plezier en succes in het aanstaande seizoen.

Eindstand poule APnt.Eindstand poule BPnt.Eindstand poule CPnt.
1. Ronny Geven71. Hans Obbink81. Rudi Lieftink7
2. Christiaan te Beest62. Theo Freriks72. Henk Kwerreveld7
3. Ferdinand Jansen63. Harry Mateman73. Henk Rougoor6
4. Franko Speldekamp54. Wim Plucker44. Dieter Westerveld5
5. Eddy Jansen55. Eric Salemink25. Ben Icking5
6. Gert-Jan Frericks16. Cor Zorn26. Corine Ratering0
Eindstand finales 10 van rood 2021
1. Christiaan te Beest
2. Theo Freriks
3. Ronny Geven
4. Hans Obbink
5. Rudi Lieftink
6. Henk Kwerreveld
Voorbeschouwing van onze speciale reporter ter plaatse


Alle foto’s van deze dag als album vind je HIER.


Een verslag van het vorige toernooi in 2020 vind je HIER.