Ronny Geven van kanshebber naar 5e plek

Afgelopen weekend speelde Ronny Geven de Gewestelijke Finale Libre klein 1e klasse in Deventer. Tot de laatste ronde bleef het bovenin spannend en was Ronny kanshebber voor de titel, maar moest uiteindelijk na verlies in de slotronde genoegen nemen met de 5e plaats. Winnaar werd Henry de Kouwer van BV ’74 uit Enschede, die het Nationaal Kampioenschap mag spelen in Heemskerk. Namens ons district ontving Ronny een uitnodiging voor deze Gewestelijke Finale vergezeld door Erik van Schaik uit Aalten, die helaas geen potten wist te breken.

De voorafgaande Districtsfinale werd enkele weken geleden gespeeld bij de Driehoek in Lichtenvoorde, waar Erik van Schaik tot districtskampioen werd gehuldigd met Ronny als runner-up. Hiermee was afvaardiging naar de Gewestelijke Finale in Biljartcentrum Den Dam in Deventer voor beiden een feit. In de eerste ronde werden beide spelers aan elkaar gekoppeld, waarin Ronny (110 car.) meteen zijn visitekaartje afgaf door Erik (100 car.) te verslaan in 18 beurten en zijn hoogste toernooiserie van 36 caramboles wist te spelen. Helaas diende zich daarna in zowel ronde 2 als 3 een verliespartij aan.

Ronny wist zich echter goed te herstellen door ronde 4 en 5 op de zaterdag in winst om te zetten, mede door een fraaie partij in slechts 15 beurten. Met het ingaan van de finale op zondag waren er nog 2 ronden te spelen en maakten liefst 5 spelers met 6 punten achter de naam nog aanspraak op de titel, met Ronny op de tweede plaats na Jos Nieuwenhuis. Zowel Jos als Ronny wisten hun partijen te verzilveren en kwamen op 8 punten, vergezeld door Henry Kouwenhoven. Nadeel voor Ronny was dat zijn concurrent een beter moyennepercentage kon overleggen, dus ook bij winst was hij afhankelijk van de overige partijen.

De laatste ronde moest dus het oordeel gaan vellen, en Ronny trad als nummer 2 aan tegen nummer 4 Jan Stapelbroek. Op de andere tafel speelde koploper Jos Nieuwenhuis tegen de nummer 3 Henry de Kouwer. Ronny (110) car. verloor echter met 79-100 in 22 beurten van Jan (100 car.) en Henry (110 car.) wist met een 110-85 winst in 22 beurten de eerste plaats over te nemen van Jos (100). Dit lukte hem mede door in de finalepartij zijn tot dan toe hoogste serie te verbeteren van 35 naar 38 caramboles.

Ondanks dat het tot de laatste partij spannend bleef, werd hierdoor helaas voor Ronny de complete ranglijst opgeschud en bleef een podiumplek buiten bereik. Hij keek echter tevreden terug op dit weekend en scoorde naast een fraaie serie van 36 een kortste partij van 15 beurten en bleef met zijn eindmoyenne van 4,601 boven het toernooimoyenne van 4,399. We wensen hierbij Henry de Kouwer veel succes op het NK en onze dank gaat uit naar BC De Dam en Ronny voor de foto’s.