Wederom geslaagde feest- en toernooidag


Ook dit jaar organiseerde BV Ons Huis weer de jaarlijkse feestdag voor haar leden en eventuele partners. In de middag werd een tien van rood toernooi gespeeld, met aansluitend een gezellige en goed bezochte BBQ. Na afloop daarvan vonden de halve finales en finales plaats, waarna Eddy Jansen zich in de finale de sterkste toonde en titelverdediger Christiaan te Beest verdiend wist voor te blijven.


Om 14u werd geopend met het tien van rood toernooi waarvoor zich 14 deelnemers hadden opgegeven. Hiervoor was een speelschema gemaakt, ware het niet dat we met wat onvoorziene omstandigheden te maken kregen. Er bleek een deelnemer alsnog verhinderd, eentje had zich verslapen en een ander moest tussendoor nog even weg. Dat was wel van invloed op het verloop omdat de 2 poules alle wedstrijden dienden af te werken op 3 biljarts, waardoor er dus continue gerouleerd werd. Met het nodige schuifwerk, en met name de hulp van de deelnemers die voor elkaar de standen bijhielden, liep alles toch nog in goede banen. Tevens kwam Henk Jansen binnenlopen, en die werd bereid gevonden in te vallen. En dat deed hij met verve, want hij wist zich in de halve finale te spelen.


Eindstand poule 1PuntenEindstand Poule 2Punten
1. Ronny Geven101. Eddy Jansen12
2. Jan Kingma102. Christiaan te Beest10
3. Henk Jansen103. Henk Rougoor8
4. Henk Kwerreveld54. Ed Abbing6
5. Bert Veldhuis45. Cor Zorn4
6. Albert Nijman26. Harrie Mateman2
7. Ben Icking17. Eric Salemink0


Uit de poulewedstrijden hadden zich daarmee 6 spelers geplaatst voor de 2 halve finale poules. Voordat daarmee werd begonnen werden de overige bezoekers begroet op het terras en tevens de partners welkom geheten en kon men zich de BBQ en drankjes goed laten smaken. Nadat de uiteindelijk 32 aanwezigen zich daaraan tegoed hadden gedaan werd begonnen met de have finales. De eerste poule werd gevormd door Eddy Jansen, Henk Jansen en Jan Kingma. Henk verloor zijn eerste partij nipt met 9-10 van Eddy, waarna ook de tweede pot tegen Jan verloren ging met 5-10. Daarbij moeten we wel opmerken dat Henk in relatief korte tijd een flink aantal potjes gespeeld had, en de vermoeidheid wellicht toch wat begon op te breken. Nogmaals onze dank aan Henk voor het meedoen. De laatste wedstrijd tussen Jan en Eddy moest de finalist aanwijzen, en dat wist Eddy met een overtuigende 10-3 winst te realiseren. Voor Jan restte de strijd om de derde plaats.

In de andere halve finale poule kwam het tot partijen tussen Ronny Geven, Christiaan te Beest en Henk Rougoor. In de eerste partij speelde Ronny zijn punten tegen Henk vlotjes bij elkaar, en wist met 10-6 te winnen. Henk nam het daarna op tegen Christiaan en had zich kennelijk voorgenomen de kaas niet zo maar van het brood te laten eten. Hij nam dan ook na 4 beurten een voorsprong van 9-4, echter viel daarna 7 beurten stil waarin hij de ontbrekende carambole niet wist te maken. Christiaan lukt dat wel, en ontsnapte daarmee nipt aan een nederlaag. Hierna nam Christiaan het op tegen Ronny, en de winnaar daarvan wist zich verzekerd van een finaleplaats tegen Eddy. Hier was het Christiaan die vlot een voorsprong nam van 9-1 in 4 beurten, maar ook hij wist de laatste carambole maar niet te maken. Hierdoor bleef het spannend, waarbij Ronny terugkwam tot 7 punten, waarna Christiaan alsnog zijn laatste punt scoorde.


Voorafgaand aan de finale werd er gespeeld om de derde plaats, waarin Ronny Geven het opname tegen onze voorzitter Jan Kingma. Ronny kende daarin geen genade en wist te winnen met 10-3 in 4 beurten en 10-6 in 9 beurten. De derde plaats ging daarmee naar Ronny, en Jan verzekerde zich van plek 4. Ondertussen had zich een flink aantal bezoekers van het terras verplaatst naar de biljartzaal om de finale te aanschouwen.


Nadat de eerste 3 edities van dit toernooi een prooi werden voor Christiaan, had Eddy zich voorgenomen deze hegemonie te doorbreken en de beker op de fiets weer mee terug te nemen naar Aalten. Daarin slaagde hij volledig, want in een best of 3 speelde hij zich zonder moeite naar 2 winstpartijen, waarin Christiaan niet verder kwam dan respectievelijk een schamele 1 en 2 puntjes. Daarmee gingen de felicitaties en beker volledig verdiend naar Eddy Jansen, en mag hij zich het komende jaar kronen tot 10 van rood kampioen van BV Ons Huis.


Het toernooi werd met een dankwoord aan de deelnemers afgesloten door Christiaan en Jan Kingma, met de opmerking dat dit toernooi zich vanaf nu na 4 edities in principe vast op de kaart heeft gespeeld. De sfeer was uitstekend en de potjes konden vlot worden afgewerkt. Zowel Ronny Geven als Eddy Jansen wisten een pot in 1 beurt uit spelen, en bijna slaagde Henk Kwerreveld daar ook in. Nadat hij een serie van 7 maakte, raakte hij in plaats van rood eerst de witte, en vond zich terug bij af. Hij liet zich daardoor niet uit de wind slaan en produceerde de beurt erop een fraaie serie van 9 en had de pech dat de laatste bal een hopeloze positie was. Een beurt later wist hij deze alsnog te maken. Dat iedereen met deze spelsoort een goede kans heeft om door te komen bleek ook wel uit de cijfers. Van de 42 poulewedstrijden eindigden er liefst 13 in een nipte 10-9 overwinning. Het kwartje kan dus ook maar zo de andere kant op vallen.


We kijken terug op een zeer geslaagde dag, dankzij uitstekende weersomstandigheden en een mooie opkomst. De smakelijke BBQ en aansluitende finales leverden een een mooie afsluiting op van het afgelopen seizoen en daarmee maken ons op voor het nieuwe seizoen, waarin we iedereen veel succes en met name veel plezier wensen.

Eindstand finalistenSpeler
WinnaarEddy Jansen
Nummer 2Christiaan te Beest
Nummer 3Ronny Geven
Nummer 4Jan Kingma
Nummer 5Henk Rougoor
Nummer 6Henk Jansen