Tien van rood toernooi


Zaterdag 29 augustus 2020 stond in het teken van onze jaarlijkse feestdag voor leden en eventuele partners. De opening werd in de voormiddag verricht door onze voorzitter Jan Kingma, waarna het aangekondigde 10 van rood toernooi van start ging. De middag werd afgesloten met een uitstekende BBQ/buffet, verzorgd door Joop Peppelman, waarna de finales gespeeld werden. Deze werd uiteindelijk een prooi voor organisator Christiaan te Beest, die in de finale Franko Speldekamp nipt wist te verslaan. Gelukkig speelden de weersomstandigheden mee, en konden de 25 aanwezigen bij aangename temperatuur ook gebruik maken van het buitenterras.

Klik op een foto om deze te vergroten of om als album in te bladeren < >

Voor dit toernooi hadden zich 19 deelnemers opgegeven, die werden verdeeld over 3 poules. Hiertoe had Joop het 3e biljart weer in het café geplaatst zodat er voldoende zitruimte voor alle deelnemers was en we tegen etenstijd de voorwedstrijden konden afsluiten. Om qua tijd binnen de planning te blijven werden voordien de regels licht aangepast, en mede alle deelnemers kans te geven door te stoten naar de finale.

Er werd gespeeld naar 10 punten van rood, waarbij men vanaf 9 punten “vast” stond, en de laatste carambole diende gemaakt te worden middels een losse bal via voorband of een driebander van rood, waarna de tegenstander nog een eventuele gelijkmakende beurt had. Een lager geklasseerde speler kreeg telkens het voordeel de partij te mogen beginnen. Dit leverde leuke verrassingen op, onder meer Corine Ratering die 10 caramboles scoorde in slechts 10 beurten en uitmaakte met een driebander van rood, Ronny Geven achterlatende met 5 caramboles op zijn conto.

Eddy Jansen zette gelijk de toon door in zijn eerste beurt Olaf ter Horst met 1-10 te verslaan, hetgeen uiteindelijk de kortste partij met 1 beurt en een hoogste serie van 10 caramboles van het toernooi betekende. De ronde erop werd hij echter verslagen met het kleinst mogelijke verschil door Wim Plucker, en nadien door zijn broer Ferdinand, waardoor de halve finale net buiten bereik bleef. Op de andere tafels verloren Franko Speldekamp van Dieter Westerveld met 10-5 en Christiaan te Beest van Bert Veldhuis met 10-8, en zo golfden in alle poules de koplopers op en neer in de eerste ronden.

Gedurende de middag werden de contouren in de stand al wat duidelijker en bleef het spannend bovenaan, maar stonden de koplopers van dat moment hun positie niet meer af. Langste partij kwam op naam van Dieter Westerveld met verlies van 7-10 in 37 beurten tegen Theo Freriks. Om op krachten te blijven werden aanwezigen, naast drankjes, diverse malen getrakteerd op borrelhapjes. Van de 19 deelnemers wisten zich zo 6 spelers te plaatsen voor 2 halve finale poules. De sterkste nummer 1 kwam in een poule met twee nummers 2 uit een andere poule en de twee resterende nummers 1 in een poule met de resterende nummer 2. Dit leverde 2 poules op met: Christiaan te Beest, Rudi Lieftink en Theo Freriks en een poule met Franko Speldekamp, Ronny Geven en Ferdinand Jansen.

In de eerste poule wonnen zowel Christiaan als Rudi van Theo met 10-4 en speelden daarna gelijk tegen elkaar, waarna een beslissende en spannende extra ronde volgde die Christiaan wist te winnen met 10-8. In de tweede poule kon Ferdinand in zijn partij tegen Franko zijn laatste carambole maar niet vinden, en Ronny delfde eveneens het onderspit, zodat Franko naar de finale ging.

De finale tussen Christiaan en Franko, normalerwijze teamgenoten van elkaar, werd gespeeld in een best of 3. De eerste partij werd door Franko vlotjes uitgemaakt, waarna Christiaan zijn gelijkmakende beurt benutte om 10-10 op het bord te zetten. De tweede partij ging naar Christiaan met 6-10. De derde partij moest dus beslissing brengen, en deze werd nipt gewonnen door Franko met 10-9. Omdat de einduitslag daardoor uitmondde in een gelijkspel met 3-3, diende het scoringspercentage de doorslag te geven, en deze was met 96% om 86% in het voordeel van Christiaan. De strijd om de 3e plaats, gelijktijdig op de andere tafel, ging naar Ronny na winst op Rudi.

Ondanks aanwezigheid van een symbolische beker, werd er uiteindelijk geen formele prijsuitreiking gehouden. Het toernooi had een ludiek karakter, en was bedoeld als een soort van warming-up voor de aanstaande competitie, en een gezellig samenzijn stond voorop. Desondanks waren de meeste deelnemers zeer fanatiek en de geluiden waren zeer positief, mede door het snelle karakter van de partijen en de winstkansen voor de op papier “mindere” biljarter.

We gaan dan ook zeker beoordelen of we dit een soortgelijk vervolg kunnen geven. Ook de combinatie met de BBQ als pauzemoment gaf gelegenheid even rustig bij te praten met andere leden en partners alvorens aan de snelle finales te beginnen. De dag werd met meerdere drankjes afgesloten in het nog altijd gevulde café. Nogmaals hierbij onze dank aan de deelnemende leden en hun aanwezige partners, en ook aan Joop voor de prima verzorging en het extra plaatsen van het derde biljart.

Eindstand poule APnt.Eindstand poule BPnt.Eindstand poule CPnt.
1.Christiaan te Beest10Ferdinand Jansen7Franko Speldekamp8
2.Ronny Geven8Rudi Lieftink7Theo Freriks8
3.Henk Jansen6Wim Plucker6Dieter Westerveld6
4.Gertjan Frericks6Olaf ter Horst6Henk Rougoor5
5.Bert Veldhuis6Eddy Jansen6Jan Kingma3
6.Corine Ratering4Cor Zorn0Ed Abbing0
7.Eric Salemink2
Eindstand finales 10 van rood 2020
1. Christiaan te Beest
2. Franko Speldekamp
3. Ronny Geven
4. Rudi Lieftink
5. Ferdinand Jansen
6. Theo Freriks